Üdvözöljük!

A múltra építünk, a jövőbe tekintünk, a jelenben teremtünk.

Egy kicsi, fejlődő borászat vagyunk.

Minden nap azon dolgozunk, hogy Önökhöz a lehető legjobb bor kerüljön, amit Bátorkeszi terroir-ja nyújthat. Folyamatosan keressük azokat a borkészítési módszereket, amelyek minden érzéket kielégítve minőségi borokat kínálnak Önöknek. Ezért egyesítjük a modern technológiát az őseink borkészítési hagyományával, akik már évszázadokkal ezelőtt készítettek bort a Szentlászló Dűlőn.

Több évtizedes, más területen végzett vállalkozási tevékenység után visszatért a gyökereihez. Megalapította borászatát, ahol az ökológiai szőlőtermesztés és a borkészítés keretein belül megvalósítja álmait, ugyanakkor tiszteleg elődei előtt.

BERTALAN BÓNA Tulajdonos

Fűr szülötte. A borkészítés alapjait a Kürtön található családi borászatnak köszönhetően tanulta meg. Középiskolai tanulmányaitól kezdve különböző borászatokban szerzett tapasztalatot. A brünni Mendel Egyetem frissdiplomása, a lednice-i Kertészeti Kar, Szőlészet és borászat Szakán.

JÁVORKA BENCE Borász

A pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte el a marketing menedzsment szakot. Megszerzett tudását azóta is teljes mértékben kihasználja a gyakorlatban. A borkészítés és borkóstolás rejtelmeit fokozatosan ismerte meg. A marketing kommunikációért felelős, aminek köszönhetően minőségi szolgáltatásaink gyorsabban és célzottabban jutnak el ügyfeleinkhez.

ĽUBOMÍRA BÓNA Marketing Manager
Hőmérséklet

Éves átlaghőmérséklet 11,5 °C

Csapadék

530 mm évente, egyenletesen elosztva

Talaj

Agyagos vályog, lösztalaj, bizonyos részeken homok

Tengerszint feletti magasság

Szőlőültetvények 140 m tengerszint feletti magasságban, 15 ° lejtőn.

Szentlászló Dűlő

Bátorkeszi legrégebbi dűlője

Ha terroir-ról beszélünk, nem csak a talajra gondolunk, hanem mindenre, ami a talaj felett történik, beleértve a történelmet, kultúrát, régiót, embereket, éghajlatot, szőlőfajtákat és azok összekapcsolódását. Őseink már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, melyek azok a szőlőfajták, amelyek jól érzik magukat itt. A hagyományos fajtákra hagyatkozunk, de tekintettel az éghajlati változásokra újdonságokat is kipróbálunk. Így található meg nálunk a Cabernet Franc a Zöld Veltelíni mellett, egymás szomszédai az Olaszrizling és a Merlot, de a Rajnai Rizling és a Muscat Rouge Petit Grains is jól érzik magukat egymás melett.

Bátorkeszi

A hely, ahol boraink születnek

Elhelyezkedése

Bátorkeszi község Nyitra megye déli részén, az Érsekújvár, Párkány, Komárom városok által bezárt háromszög belsejében fekszik, közel azonos távolságra mindhárom említett várostól. A település a maga megközelítőleg 3500 lakosával a Komáromi járás második legnagyobb faluja

Történelem

Mozgalmas történelme során az Esztergom vármegyéhez tartozó Bátorkeszi volt többek között az esztergomi érsekség, a Guti Ország, a Báthori, a Pálffy család birtoka, de lakosai a török korban évtizedekig az Oszmán Birodalomnak fizettek fejadót. Területén olyan híres történelmi személyiségek fordultak meg, mint Luxemburgi Zsigmond király, Bottyán János, vagy Görgey Artúr és vezérkara.

Mezőgazdaság és Ipar

Bár a község lakossága egészen a legutóbbi évtizedekig főleg mezőgazdaságból tartotta el magát, a 18. század első felében a források nagyobb számú iparos jelenlétét rögzítik. A reformkor kezdetén Bátorkeszi egyike Esztergom vármegye nyolc nagyobb uradalmának. Nagyjából egy évtizedig itt működött Magyarország másodiknak alapított cukorgyára. A 19. század második felében Kováts Józsefnek, gyümölcsnemesítő református lelkésznek a tevékenysége bírt nagy jelentőséggel, akinek ízletes szőlőjét a hagyomány szerint Ferenc József bécsi udvarában is dicsérték. A századfordulón két szeszgyár és egy sörgyár is működött a településen.

Borvidék

Valószínű azonban, hogy Bátorkeszi lakosainak nagyobb része ennek ellenére a régmúlt időkben borivó volt. A termékeny Duna menti-alföldön 4588 hektárnyi területen fekvő nagyközség déli része síkvidék, míg északon, északnyugaton kisebb nagyobb dombok találhatók. Itt alakult ki az idők során a bátorkeszi borvidék, melynek centrumát két dűlő, a Galambos és a Szentlászló képezi. Számos család foglalkozott és foglalkozik a mai napig amatőr szőlőműveléssel. Pontosabban a 2006 óta évente megrendezésre kerülő Bátorkeszi Borfesztivál változást hozott. Több szőlősgazda, látva a borkultúra iránt megnövekvő érdeklődést, igényesebb, minőségibb termelői tevékenységbe fogott. A bátorkeszi szőlő- és bortermelés elindult a professzionalizálódás útján

Wine & Spirits Follow us on instagram

Made with love by Qode Interactive

X