About Aaika

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don't look even believable genera on the Internet tend to repeat predefined chunks as making Internet.

Get in Touch
open
 

Naše vinárstvo

O nás

Vinárstvo Bóna Winery sa nachádza v Južnoslovenskej vinhradníckej oblasti v obci Bátorove Kosihy.

 

Zvolili sme si vinohradníctvo ako náplň nášho života. Nájdete nás už od jari vo vinohradoch, kde sa starostlivo venujeme ošetrovaniu a pozorovaniu rastu vinných stonov. Po oberačke nasleduje proces výroby vína a končí sa predajom. Naša filozofia je pomocou technológií a prírodných zdatností tohto regiónu vytvoriť najlepšie možné vína. Odbornými garantmi sú pani Katarína Torottő a Miklós Jobbágy. Miklóš študoval  na odbornej vysokej  škole špecializované na vinárstvo v  Klosterneuburgu v Rakúsku a v súčastnosti pracuje ako odborný konzultant pre Bóna Winery.  Čo sa týka technológií, naše vína dozrievajú aj v dubových sudoch aj v nerezových nádobách, kde oproti dubovým  necháme dlhšie na kvasniciach (batonage), aby dostali unikátnu chuť. Vďaka dubu, vína získavajú bohatšiu, zložitejšiu a zaujímavejšiu textúru, kým na druhej strane batonage pridáva mohutnosť a predlží zrecí potenciál vín. Pri červených vínach dubové sudy umožňujú jemnú oxidáciu a znižujú trpkosť vína.   Dubové sudy prinášajú do našich vín vanilkovú arómu, čajové a tabakové prívlastky. Pre nás je extra dôležité spontánne kvasenie a hlavne vynechania síri, vďaka tomu naše vína neobsahujú siričitany. Najstaršie vína sú z roku 2015 a v roku 2018 zavedieme na trh najnovší ročník vín už s novým logom a s novými etiketami. Za hlavný motív novej etikety sme si zvolili práve Dunaj, lebo kvôli rieke Dunaj sú naše vína unikátne a jedinečné. Pri tvorbe etikety hlavný dôraz dostali jednoduchosť a čistota. 

 

Cabernet Sauvignon (2015), Frankovka Modrá (2015) a Pinot Noir (2016) sú naše červené vína, z ktorých Frankovka Modrá sa môže pýšiť zlatou medailou zo súťaže Danube Wine 2017. 
Frankovka modrá Rose 2016 a Pinot Noir Rose 2015 sú naše ružové vína.

 

 

V ponuke okrem iného sú ďalšie vína ako Devín 2016, Cuvee 3+ 2015, Sauvignon Blanc 2016, Rizling Rýnsky z roku 2015 a 2016, Rizling Vlašský z roku 2015 a 2016. 

 

Náš tím

Sme malé rodinné vinárstvo, ktoré bolo založené v roku 2013.  Našim cieľom je  šíriť kvalitné víno,  vypestované na južno-slovenskej vinohradníckej oblasti, pre širokú verejnosť.  Podunajská nížina je priamo stvorená na pestovanie viniča, je najteplejšou oblasťou Slovenska so suchým podnebím a miernymi zimami. V tomto, pre hrozno ideálnom mieste, bolo vybudované naše vinárstvo v Hone Szentlászló, kde naši predkovia stáročia pestovali vinič a vyrábali kvalitné vína. Celý hon je skôr kotlina s juhozápadným a juhovýchodným sklonom do 10 stupňov.  Z vrchu kotliny vidieť 10 kilometrový tok Dunaja, ktorý so svojou mikroklímou , kde severo-západné vetry narážajú na vrchy hôr Gerecse, vytvára pre naše vinohrady s ílovitými pôdami jedinečný teroir.  Okolo vinárskeho domu sa rozprestierajú naše vinice v rozlohe 3 hektára. Z bielych odrôd pestujeme: Veltlín Zelený, Rizling Vlašský, Rizling Rýnsky a Muscat Golden. Z modrých odrôd máme Merlot a Cabernet Franc.

 

V čom sa naše naturálne vína líšia od technologických?

Naturálne vína sú otvorenejšie, nerobia sa striktne bez prístupu kyslíka, kvasia spontánne, majú charakter skôr oxidatívnych vín, nechávajú sa prirodzene vyzrieť, na zrenie a skladovanie vína sa používajú prevažne dubové sudy . Viac sa pracuje s kvasničnými kalmi a šupkou. V podstate je povolené všetko. Hranice a miery nie sú dogmy, ktoré sa nesmú prekročiť. Dôležitý je výsledok a nie laboratórne hodnoty.
Školenie vína má významný vplyv na zloženie a štruktúru vína a priamo ovplyvňuje prirodzenú životnosť aj zrecí potenciál. Vína sa dajú veľmi dobre stabilizovať časom vo vhodnom prostredí. Vhodnými pomocníkmi sú napríklad dlhšia macerácia na šupkách, ležanie na vlastných kvasničných kaloch a vyzrievanie v dubových sudoch v priaznivých klimatických podmienkach. Dobre vyškolené víno nepotrebuje síru a spravidla vydrží viac. Naše vína neobsahujú ani najmenšie množstvo síry.
Dobrým testom je nechať si fľašu otvorenú 2-3 dni. Ak sa kvalita nezhorší, prípadne sa zlepší, je to víno, ktoré má potenciál a oplatí sa ho odložiť.